Обираємо сонячну станцію для дому – поради експертів

Інше
Опубліковано:
|
Автор:

Використання сонячної енергії в Україні набирає обертів, принаймні в приватному секторі. Сьогодні навіть невелика сонячна станція дозволяє своєму власнику непогано зекономити на електроенергії та опаленні. На що ж слід звернути увагу тим, хто бажає обладнати своє помешкання сонячною станцією?

Обираємо сонячну станцію для дому - поради експертів

Перед тим, як замовляти або купувати сонячну станцію слід перш за все визначитися із кількістю електроенергії, яку ви плануєте отримати. Щоб здійснити розрахунки, оцініть потужність усіх електронних пристроїв у будинку. До уваги беруться основні, такі, як пральні машини, електрочайники, телевізори, освітлювальна техніка, тощо. Просто просумуйте показники потужності кожного пристрою, які плануєте підключати до сонячних батарей. Тоді ви отримаєте показник, який вам необхідний щомісяця.

Звичайно ж, обираючи сонячну пнель, звертайте увагу на моделі, які трохи вище за потужністю, ніж вам потрібно. Саме тоді потужності буде достатньо.

Перед тим, як зробити замовлення, добре продумайте, де саме ви плануєте встановити вашу сонячну панель. Для приватних будинків це зазвичай криша. Необхідно обрати таку поверхню, яка б максимально була освітлена сонячними променями впродовж усього дня. Якщо такого місця у вас немає, то майте на увазі, що найбільша інтенсивність сонця – від 9-10 ранку до 15 години дня. У цей час ваша сонячна панель має отримувати якомога більше світла, щоб бути максимально ефективною.

Валивий момент – вибір автономного інвертора. Він знадобиться, якщо у вас немає мережі 220 В. В такому разі ви будете підзаряжати аккумулятори, а енергія буде викристовуватися прі різних навантаженнях. Також при відсутності доступу до загальної електромережі вам знадобиться генератор на випадок похмурої погоди, коли енергії, яку виробляють сонячні панелі, виявиться недостатньо.

Якщо вас цікавить термін експлуатації сонячних панелей, то для переважної більшості моделей він становить 12-15 років. Після цього періоду ефективність обладнання суттєво знижується.

Щоб підрахувати ефективність сонячних панелей у кожному конкретному випадку, оцініть ваші поточні рахунки за комунальні послуги та ваші витрати електроенергії. Після цього оцініть прогнозований видобуток електроенергії від обраної моделі сонячної станції. Можливо вона не зможе забезпечити усіх енергопотреб вашого домогосподарства, але точно дозволить знизити рахунки за світло.

TechnoGuide