Україна приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи

Новини
Опубліковано:
|
Автор:

Україна приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E на рік раніше запланованого. Енергосистеми України та Молдови повністю синхронізовано з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.

Відповідне рішення було ухвалено об’єднанням системних операторів ENTSO-E 11 березня 2022 року. Фізичні операції по з’єднанню енергосистем проведено протягом 16 березня.

Такий крок допоможе Україні зберігати стабільність енергопостачання у непередбачуваних умовах. Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року НЕК «Укренерго» від’єднала українську енергосистему від мереж Росії та Білорусі. В той же день російська армія напала на Україну. Попри активні бойові дії НЕК «Укренерго» впродовж трьох днів успішно провела випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Після завершення випробувань Україна відмовилася відновлювати паралельну роботу з енергосистемами російського агресора та Білорусі.

Натомість НЕК «Укренерго» подало заявку щодо прискореної синхронізації з європейською енергосистемою. Вона була підтримана міністрами енергетики країн ЄС та об’єднанням системних операторів ENTSO-E.

Очікується, що синхронізація української енергосистеми з європейською зменшить вплив Росії на центральну і західну Європу в енергетичному секторі, а також підвищить рівень енергетичної безпеки у всьому регіоні.

TechnoGuide