Як очистити духову шафу від жиру

Як очистити духову шафу від жиру Статті
Опубліковано:
|
Автор:

Наявність духової шафи на кухні — це гарна можливість частувати свою сім’ю різноманітними смаколиками. Та готування улюблених страв тягне за собою виконання вже іншого клопіткого процесу — чищення кухонного девайса від жирових плям та залишків їжі. Особливо складно стає, якщо несвоєчасно помити внутрішню поверхню духовки. Боротися із застарілим брудом, що цупко в’ївся до стінок, доводиться доволі довго.Є багато способів для очищення духової шафи. Їх поділяють на дві основні групи — народні («бабусині»), хімічні (спеціальні речовини) та вбудовані очисні функції.

Як очистити духову шафу від жиру

Традиційні засоби

Механічне (ручне) миття найбільш бюджетне та трудомістке. Можна використовувати соду, лимон, сіль. Як правило, усі інструменти та засоби вже є в господині під рукою.

Харчова сода

Це чудовий варіант, щоб прибрати свіже забруднення, а також коричневі плями, які з’явилися на жаростійкому склі. Досить нанести зволожену соду на стінки та залишити на годину. Далі потрібно промити поверхню водою та протерти сухою серветкою.

Для видалення засохлих жирних капель разом із содою необхідно використовувати оцет. Суміш залишити на дві години, а потім змити.

Лимон

Змішати сік лимона з водою в рівних пропорціях – отримаєте чудовий мийний натуральний засіб для свіжого забруднення.

Кухонна сіль

Сіль розсипається днищем теплої духовки відразу після приготування страви на пів години. У такий спосіб свіже забруднення прибирається легко, без зусиль.

Особливості застосування хімічних засобів

Хімічні засоби призначені для швидкого та ефективного очищення бруду. Вони не потребують багато часу. Достатньо щільно обробити поверхню та за пів години змити нанесений розчин. За необхідності процедуру можна повторити, щоб духова шафа для запікання по-справжньому заблищала чистотою. Мийні засоби поділяють на групи:

  • спреї;
  • гелі;
  • кремові консистенції.

Водночас потрібно пам’ятати про важливий нюанс — після чищення мийним засобом духовку необхідно ретельно промити чистою водою. Адже залишки хімічних елементів можуть потрапити до їжі, яка буде в ній готуватися.

Зручність вбудованих очисних функцій

Виробники кухонних девайсів постійно вдосконалюють свою продукцію та роблять її максимально зручною у використанні. Функції самоочищення значно полегшують роботу кухаря. Виділяють такі способи:

  • піролітичний — супроводжується високою температурою, під час цього весь бруд перетворюється на попіл, прибрати який можна звичайною серветкою;
  • каталітичний — передбачає наявність каталізатора, котрий розщеплює жирові краплі під час нагрівання.

Головна перевага таких функцій — мінімальне втручання людини, немає потреби витрачати сили та час на миття кухонної техніки. Хоча такі моделі доволі не дешеві.

Є багато методів для очищення духової шафи. Ви може вибирати залежно від власних уподобань та бюджету.

TechnoGuide