Марсохід Perseverance вперше записав звуки піщаної бурі на Марсі

Новини
Опубліковано:
|
Автор:

NASA вперше вдалося записати звуки марсіанської піщаної бурі, яка за своїми властивостями дуже нагадує земні аналоги. Звук записали за допомогою марсохода Perseverance, який наразі перебуває на поверхні Марсу.

Оприлюднений запис було зроблено ще у вересні 2021 року. Крім того, марсоход зробив фотознімки марсіанського вихору. За оцінками вчених, вихор переміщався зі швидкістю 40 км/год, висота природнього явища становила 118 метрів, діаметр – 25 метрів. Тобто за параметрами він майже не відрізнявся від земних аналогів, хоча за силою був значно меншим, через те, що атмосферний тиск на Червоній планеті значно менший, ніж на Землі.

Вченим пощастило, що в момент проходження піщаної бурі на марсоході одночасно працювало одразу кілька інструментів: камера, бортовий мікрофон, а також метеорологічні інструменти. Справа в тому, що ці прилади не завжди працюють. Наприклад, мікрофон активується лише вісім разів на місяць і робить запис лише впродовж трьох хвилин.

Марсіанський пил є важливим фактором, який слід враховувати при плануванні місій на Марс. Адже він може діяти на теплові екрани космічних станцій, пошкоджувати прилади та виводити з ладу системи життєзабезпечення.

TechnoGuide