Дзвінок із незнайомого номера – чому не варто одразу відповідати, і як діяти

Дзвінок із незнайомого номера - чому не варто відповідати Статті
Опубліковано:
|
Автор:

Кожному з нас іноді надходять дзвінки з незнайомих номерів. Це можуть бути як шахраї і спамери, так і щось важливе. Тому не можна дати однозначну пораду: брати слухавку, чи ні при подібних дзвінках. Але ми дамо кілька корисних порад, які допоможуть захиститись від шахрайства і водночас не прогавити важливий дзвінок.

  • Якщо ви не розміщували оголошень з вашим номером телефону, не відправляли резюме і взагалі не чекаєте ніяких дзвінків, не варто одразу брати слухавку. Дайте собі час. Після пропущеного двінка введіть номер у пошукову систему Google у різних форматах: +380ХХХХХХХ, +3 (80ХХ) ХХХ ХХ ХХ, +38 (0ХХ) ХХХ-ХХ-ХХ, та ін. Імовірно ви потрапите на один з сайтів, де публікують відгуки про той чи інший номер. Зазвичай там є номери з негативними відгуками, за якими можна одразу ідентифікувати спамерів і шахраїв.
  • Якщо ви не знайшли номер в інтернеті, варто просто почекати. Сьогодні більшість ділових і особистих справ найчастіше обговорюється в месенджерах, а голосовий зв’язок поступово відходить на другий план. Тому, якщо з вами справді хочуть зв’язатися по важливій справі, людина спробує зв’язатися через Viber, або Telegram. Прочитавши повідомлення, ви зможете прийняти рішення, чи хочете спілкуватися.
  • Якщо вам телефонують кілька разів з інтервалом у кілька хвилин, або півгодини, можливо, справді варто відповісти. Така поведінка не є типовою для роботів, або шахраїв, що здійснюють продзвон великої бази номерів. Можливо, з вами справді намагаються зв’язатися по терміновій справі. Це може бути дзвінок із ЖЕКу з інформацією про затоплення квартири, або ще якийсь форс-мажор. В будь-якому випадку, ви завжди можете сказати щось накшталт “Вас не чути” і завершити розмову, заблокувавши даний номер, якщо переконаєтесь, що розмова небажана.
  • Важлива порада – не варто передзвонювати на незнайомі номери через банальну цікавість. Особливо, якщо впродовж нетривалого часу у вас є кілька пропущених викликів з таких номерів. Таку тактику нерідко використовують шахраї. Їм необхідно спровокувати вихідні дзвінки з вашого номеру на відомі їм номери. В подальшому це дозволить замовити перевипуск вашої SIM-карти у випадках, якщо для ідентифікації клієнта оператор запитує останні номери, на які здійснювалися дзвінки. Це актуально для абонентів передплачених сервісів.
  • Скористайтесь спеціальними додатками, які дозволяють ідентифікувати незнайомі номери і попередити про можливі небажані дзвінки. Такі додатки існують як для Android-смартфонів, так і для iPhone, а їхня база даних доволі широка і охоплює більшість номерів, якими активно користуються компанії, роботи, спамери і державні служби.
TechnoGuide