Як з’явилась платформа для створення онлайн-шкіл Softbook LMS

Як з’явилась платформа для створення онлайн-шкіл Softbook LMS Статті
Опубліковано:
|
Автор:

У 2018 році, коли ринок онлайн-освіти ще тільки починав набирати обертів, двоє університетських друзів Євген Суслов та Олександр Малєєв вирішили створити платформу, яка б полегшила створення та управління онлайн-школами. Так з’явилася компанія Thorphill, яка згодом змінила назву на Softbook. Сьогодні Softbook LMS є однією з провідних платформ в Україні, яка надає інструменти та інноваційні рішення для освітніх закладів та корпоративних клієнтів. З чого все почалося та як Thorphill стала Softbook розбираємось далі.

Що таке Softbook LMS

Softbook – українська IT-компанія, яка займається розробкою продуктів для сфери EdTech. Її ключові продукти це:

  • Softbook LMS – платформа для онлайн-навчання, яка дозволяє створювати, продавати та проводити онлайн-курси.
  • Softbook Cloud – це хмарне сховище для файлів. Виступає основним місцем зберігання навчальних матеріалів, необхідних для створення курсів.

Ми цікавимось продуктами зі сфери освіти, тому сьогодні розглянемо, як і коли з’явилась Softbook LMS.

З чого все починалось

Найкращі винаходи та компанії з’являються з нагальної потреби їх засновників і відсутності рішень та інструментів. Або бажання зробити те, що вже є, кращим і надійнішим. До нашої історії підходить другий варіант, коли ринок онлайн-освіти в Україні та за кордоном вже існував, але ще не був аж надто популярним.

Двоє університетських друзів – Євген Суслов та Олександр Малєєв у 2018 році заснували IT-компанію Thorphill і працювали разом. Вони розробляли різноманітні онлайн-проєкти та виступали підрядниками для інших компаній-замовників. Паралельно з цим працювали над освітнім проєктом зі створення та просування онлайн-шкіл.

Минув рік, а друзі продовжували працювати над “упаковкою” онлайн-шкіл для інших клієнтів. За цей час вони побачили достатньо рішень, інструментів і підходів в онлайн-сфері і чітко зрозуміли її перспективу. Вони зрозуміли, що їхній досвід і можливості можна використати, щоб створити власну ідеальну LMS. Вони вже знають про проблеми та недоліки наявних LMS (від функціонала та інструментів, до ставлення служб підтримки) і можуть створити гідного конкурента.

Наприкінці 2019 року партнери створили перший MVP (мінімально життєздатний продукт), щоб перевірити, чи потрібно це клієнтам і що вони взагалі про нього думають. Клієнти сказали, що їм подобається і робота над революційною LMS продовжилась.

Переломний момент

Цей момент настав, коли Євген Суслов запропонував ідею, яка лягла в основу майбутньої LMS – глобальний акаунт для клієнта. Одна реєстрація відкриває доступ до цілої екосистеми інструментів та сервісів платформи. Ідея полягала в тому, що користувач з одним акаунтом, матиме різні ролі і доступи до різних шкіл, розміщених на платформі – адміністратора, студента, власника школи чи викладача.

Так само зручно, як у Google, тільки для онлайн-освіти. Користувачі щасливо видихнули, розробники взялися до справи.

Але настав 2020-й рік з його глобальними змінами, пандемією COVID-19 та економічними труднощами. Попит на онлайн-освіту зростав і попереду майоріли цікаві перспективи. За них засновники Softbook LMS і вхопились. Почалась розбудова освітньої екосистеми.

Впродовж року компанія обростала командою та клієнтами, користується послугами фрилансерів та шукає у штат маркетолога для просування продукту, але безрезультатно. Тому засновники повернулись до самостійного просування продукту і досягли кращих результатів. Також вони наважились на ребрендинг і це відкрило нову сторінку у їхній історії.

Рестарт

Назва Thorphill, на думку партнерів, була заскладною і впливала на впізнаваність, важко читалась.

Як писав у своєму фейсбук-акаунті співзасновник компанії Євген Суслов: “В один із зимових вечорів, після декількох тижнів перебору різних варіацій назв, гортаючи книгу в м’якій палітурці в голову вривається «м’яка книга – soft book». Ось воно! — подумав я.”

Так у 2021 році компанія Thorphill змінила назву на Softbook і продовжила свій розвиток. Компанія змінила назву, а основний її продукт, Softbook LMS, отримав глобальні зміни.

Як зазначає Євген Суслов в одному зі своїх інтерв’ю, в цей період компанія досягнула беззбитковості, зазнала перших DdoS-атак та витримала їх.

Розширення

Як з’явилась платформа для створення онлайн-шкіл Softbook LMS

Прийшов 2022 рік. Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війна дала новий поштовх для розвитку онлайн-освіти в Україні. Softbook LMS отримала свою частку ринку – на неї почали переїжджати клієнти, які раніше користувались російськими платформами.

У компанії сформуватись команда, з’явився директор з маркетингу і третій партнер – Віктор Локотков. В цей час компанія зареєструвала торгову марку, оновила фірмовий стиль та вийшла на стабільніші фінансові показники. Компанія почала зростати щомісяця на 20%.

В одному з інтерв’ю Євген Суслов зазначив, що за 2023 рік школи, розміщені на Softbook LMS мали обіг $3 млн.

З огляду на позитивну ситуацію на ринку онлайн-освіти, компанія почала організовувати освітні події. Так навесні 2023 року їхня команда організувала і провела онлайн-конференцію «Online Education Conference» для учасників ринку онлайн-освіти. Навесні 2024 року вони провели онлайн-конференцію «Online Education Conference 2.0» з відомими спікерами зі сфери: наставником з продажів та презентацій Денисом Каплуновим, засновником компанії “Бізнес-конструктор” Кирилом Куницьким, CEO & Founder at Академія Героїв України Євгеном Драніщевим та іншими.

Клієнти

Клієнтами компанії є онлайн-школи з кількома лекторами, експерти з різних галузей, корпоративні клієнти, коучі та різноманітні спільноти. Ця аудиторія використовує платформу для створення, проведення та управління онлайн-курсами, що відповідають їхнім специфічним потребам у навчанні та розвитку. І схоже, що Softbook LMS надає їм все необхідне.

Наприклад, засновник Київської Школи Клінінгу Євген Сухарєв у своєму відгуку про платформу, звернув увагу на неочевидну, але надважливу деталь – наявність добре структурованого редактора курсів. За його словами, це допомагає експерту просто викласти свої знання у чітку і готову схему і передати її далі.

Інший клієнт платформи, засновник агенції LeadMarketing Мирослав Лясковець, обрав її через такі критерії – захист відео від завантажування та гарне відображення у мобільній версії. Більшість клієнтів у захваті від служби турботи платформи і порівнюють її з підтримкою Monobank.

Перспективи

Як з’явилась платформа для створення онлайн-шкіл Softbook LMS

В своїх інтерв’ю розробники Softbook LMS розповідають, що хотіли створити не просто платформу, а справжню революцію в онлайн-освіті. Щоб вона була зручною і допомагала з усіма завданнями клієнтів, а також не просто відповідала стандартам, а встановлювала їх. Зараз вони говорять про використання штучного інтелекту на платформі та інші зміни і покращення в роботі. Судячи з розвитку за 5 років, їхня мета виглядає більш ніж досяжною.

TechnoGuide