Apple WWDC23: ключові анонси презентації

Apple WWDC23: ключові анонси презентації Статті
Опубліковано:
|
Автор:

Як і очікувалося, 5 червня компанія Apple розпочала свою щорічну конференцію розробників WWDC23. В ході презентації була представлена низка нових продуктів і програмних рішень, серед яких нові комп’ютери і ноутбуки, оновлення iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 і watchOS 10, а також перша гарнітура змішаної реальності від Apple – Vision Pro.

Apple WWDC23: ключові анонси презентації

Отже, якими були ключові анонси цьогорічної презентації Apple WWDC23:

Vision Pro – перша гарнітура змішаної реальності від Apple. Компанія розробляла даний продукт впродовж тривалого часу, а випуск новинки означає відкриття нової продуктової ніші для Apple. Саме тому цей анонс аналітики порівнюють за рівнем значущості з випуском першого Apple Watch. Проте, навряд цей пристрій одразу стане популярним, адже заявлений цінник становитиме $3499. Крім того, подібні гарнітури не є настільки масовим і затребуваним продуктом у повсякденному житті, як ті ж смарт-годинники, або смартфони.

Окуляри зможуть заповнювати простір навколо віртуальними елементами, як от болідом Формули 1 чи сторінкою браузера. При цьому якщо поруч стоятиме людина, ви будете бачити її, а вона — ваші очі. Тобто, пристрій не просто моделює віртуальну картинку, а доповнює реальність тими чи іншими об’єктами.

Також новинка оснащена додатковим зовнішнім екраном, на якому будуть відображатися очі користувача, і зовнішніми камерами для передачі відео і визначення оріентації у. просторі. Працюватиме гарнітура на базі спеціальної ОС – visionOS. Тут буже і свій окремий App Store з додатками, адаптованими під окуляри.

У продажі гарнітура з’явиться наприкінці поточного року, або ж на початку 2024.

Apple WWDC23: ключові анонси презентації

Нові комп’ютери Mac. В ході презентації виробник анонсував 15-дюймовий MacBook Air, про який у нас є окрема новина, а також Mac Studio на процесорах M2 Max та M2 Ultra – детальніше про них в окремому матеріалі.

Найбільшою цікавинкою тут став новий процесор M2 Ultra. Він має два кристали M2 Max, які з’єднані за технологією Ultra Fusion і дають у сумі 24 обчислювальні ядра і 76-ядерний графічний процесор – на 30% швидший за M1 Ultra. Як стверджує Apple, така сыстема впорається з задачами машинного навчання, для яких у звичайних відеокарт бракує пам’яті, не кажучи вже про такі задачі, як робота з графікою та відео.

Оновлення актуальних операційних систем: iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 та watchOS 10. Традиційно на WWDC зазвичай представляють оновлення операційних систем. Так сталося і цього разу. Компанія Apple анонсувала нову версію настільної операційної системи macOS Sonoma. В ній з’явилася можливість додавати віджети на робочий стіл. Крім того, відтепер на Mac можна отримати доступ до віджетів з iPhone, якщо обидва пристрої знаходяться в одній мережі Wi-Fi. З’явилися рухомі скрінсейвери, які можуть виступати шпалерами робочого стола.

Розробники також додали ігровий режим Game mode. По суті, це пріоритетний доступ до ресурсів системи під час запуску ігор. Функція Presenter Overlay дозволить демонструвати екран під час відеоконференцій позаду користувача, при цьому ваше обличчя також буде в кадрі. Звісно, цим новації не обмежуються.

У iOS 17 компанія оновила FaceTime, режим дзвінку, а також Messages. Також смартфон отримав горизонтальний режим. До Siri більше не потрібно звертатись Hey, Siri, достатньо просто імені. А AirDrop отримав нову функцію Namedrop: можна передати візитівку, просто піднісши один iPhone до іншого. Загалом же операційна система не зазнала кардинальних змін.

TechnoGuide