Особливості коефіцієнтів букмекерських контор

Особливості коефіцієнтів букмекерських контор Статті
Опубліковано:
|
Автор:

Букмекерські контори містять аналітичний відділ, прямі посадові обов’язки яких – правильний розрахунок коефіцієнтів. Також оцінку ймовірностей проводять незалежні спеціальні агентства. У випадку, якщо компанія не має бюджету, який дозволяє їй утримувати в штаті своїх аналітиків, вона замовляє розрахунки в агенції або копіює коефіцієнти у конкурентів. Щоб об’єктивно оцінити ситуацію по пропозиціям БК, потрібно знати як читати коефіцієнти ставок.

Як тільки коефіцієнти були підготовлені та схвалені, компанія розпочинає коригування. Серйозні зміни до лінії вносяться, як правило, за 1-2 дні до початку поєдинку. Таким чином, шанс зустріти вигідну вам помилку вище за кілька днів до початку матчу – коефіцієнти можуть бути вигіднішими. Контори, до речі, про це знають і можна зустріти досить жорсткі обмеження на суму ставки.

Практика показує, що найбільші складнощі у гравців виникають при підрахунку коефіцієнтів для міжнародних матчів, де беруть участь суперники з різних держав або вихідці з різних чемпіонатів. Оскільки складність – це ризик, відповідно, букмекер намагається мінімізувати свої ризики та збільшує розмір маржі, щоб компенсувати збитки. До речі, для формування осудних коефіцієнтів, букмекерські контори можуть об’єднуватися – така собі «картельна змова» і виставляти однакові котирування з однаковою маржею.

Види коефіцієнтів

Букмекерські компанії по-різному можуть відобразити ймовірність того чи результату, оскільки видів коефіцієнтів на сьогоднішній день достатньо. Так, наприклад, на азіатському ринку переважають малайзійські та індонезійські коефіцієнти. Тому у багатьох новачків можуть виникнути проблеми з розумінням сутності даного коефіцієнта.

Безумовно, актуальність питання має місце і тоді, коли гравець переходить з однієї контори на іншу. Знадобиться якийсь час, щоб звикнути. Варто відзначити, що найчастіше на сайтах БК можна зустріти три види:

  • американські,
  • десяткові,
  • дробові.

Проте всі вони мають ту саму суть. Розглянемо кожен із них докладніше.

Американські коефіцієнти

Виділяють позитивні та негативні американські коефіцієнти. Допустимо, перед гравцем коефіцієнт -180. В даному випадку, щоб виграти чистими 1000 гривень, гравцеві потрібно на цей коефіцієнт поставити 1800 гривень. Якщо ж йдеться про позитивне, наприклад, +120, то при ставці в 1000 гривень максимальна прибуток складе 1200 гривень.

Обчислення ймовірності позитивного коефіцієнта:

  • 100/(позитивний американський коефіцієнт + 100)
  • 100/(120 + 100) = 0.45 або 45%

Обчислення ймовірності негативного коефіцієнта:

  • (- (негативний американський коефіцієнт) / (- (негативний американський коефіцієнт)) + 100))
  • (-(-180)/(-(-180)) + 100)) = 0.64 або 64%

Десятні коефіцієнти

Десяткові коефіцієнти, безумовно, найпопулярніші та найпоширеніші. Щоб дізнатися величину максимально можливого виграшу, досить просто суму ставки помножити на коефіцієнт.

Так, наприклад, гравець вирішує поставити 1000 гривень на коефіцієнт 1.80. У разі перемоги на рахунок каппера повернеться сума у розмірі 1800 гривень.

Обчислення ймовірності десяткового коефіцієнта:

  • 1/десятковий коефіцієнт
  • 1/1.80 = 0.55 або 55%

Дробові коефіцієнти

Дробові коефіцієнти також не становлять особливих труднощів. Якщо перед гравцем коефіцієнт 3/2 (3 до 2), це говорить про те, що за кожні дві одиниці гравець поверненням отримує три. Інакше кажучи, якщо беттер вирішує поставити 2 000 гривень, то разі перемоги прибуток становитиме 5 000 гривень, чистий виграш – 3000 гривень.

Обчислення ймовірності дробового коефіцієнта:

  • Знаменник / (знаменник + чисельник)
  • 2/(2+3) = 0.4 або 40%

Перетворення одного типу коефіцієнтів на інший

Щоб перетворити один тип коефіцієнтів на інший необхідно перш за коефіцієнти перевести в ймовірності, після чого скористатися відповідною формулою і отриманий відсоток перевести в коефіцієнт.

Необхідно відзначити, що на сьогоднішній день в Інтернеті існує величезна кількість онлайн-калькуляторів для конвертації, які дають змогу досить швидко перевести один коефіцієнт інший. Якщо гравець зіткнувся з невідомими йому малайзійськими або гонконгськими котируваннями, виникла потреба перевести десяткові коефіцієнти в дробові, то завжди можна скористатися онлайн-сервісом, який миттєво представить один коефіцієнт у інших п’яти котируваннях.

TechnoGuide