Захисна плівка, або скло для смартфона: який варіант захисту обрати

Статті
Опубліковано:
|
Автор:

Плівка на екран смартфона – це необхідний елемент захисту від подряпин і ударів. Адже заміна екрана коштує недешево, тож варто подбати про захист завчасно. 

Сьогодні в магазинах представлений великий асортимент плівок на екран, різноманітних протекторів, захисного скла і подібних аксесуарів. В даному матеріалі ми розглянемо, чим вони відрізняються, і що краще обрати у конкретній ситуації.

Звичайна плівка (поліетилентерефталат – ПЕТ)

Це найпростіша і найдешевша плівка на екран. Деякі виробники продають свої смартфони з уже наклеєною плівкою саме цього типу. Вона не захистить екран від ударів або сильних подряпин. Але від мікроподряпин вона захистить і буде хорошим варіантом для тих, хто дбайливо ставиться до свого смартфону. Така плівка непогано захищає екран від маленьких подряпин, які утворюються, коли ваш смартфон, наприклад, перебуває у кишені.

Ще одна перевага таких плівок в тому, що вони дуже тонкі і на екрані залишаються практично непомітними. Звісно, якщо її правильно наклеїти.

Поліуретан (TPU)

По суті, це вже не плівка, а гнучкий пластик. Його досить непросто наклеїти, бо знадобиться спеціальний спрей. Але захисні властивості даного матеріалу кращі, ніж у звичайної плівки. Іноді такий протектор здатний захистити навіть від ударів.

Загартоване скло

Нерідко в магазинах пропонують протектори на базі загартованого скла. Вони більш міцні і краще захищають екран навіть від ударів і падінь. Але загартоване скло має свої недоліки. При ударі і падінні, поверхня тріскається, а ваш смартфон втрачає свій первинний вигляд. Сам екран найчастіше залишається неушкодженим, але протектор доводиться замінити.

Деякі варіанти протекторів на базі загартованого скла мають додаткові ступені захисту, наприклад, конфіденційність. Останній звужує кути огляду екрану, щоб сторонні особи у натовпі, або в громадському транспорті не могли прочитати текст на вашому екрані. При перегляді під кутом зображення спотворюється.

Який захист екрану обрати

Вибір захисту для дисплею смартфона залежить від конкретної ситуації. Наприклад, якщо ви працюєте в офісі і звикли дбайливо ставитись до смартфона, вам підійде і звичайна плівка. Вона захистить екран від мікроподряпин, а більшого вам і не треба.

Якщо ж ваша робота і спосіб життя пов’язані з фізичною активністю, варто розглянути більш серйозні варіанти захисту – протектор з загартованого скла. З часом на ньому можуть з’явитися тріщини при падіннях, але сам екран залишиться неушкодженим.

Не забуваємо про чохол

Якщо розглядати захист смартфону комплексно, не варто забувати про чохли. Хороший чохол також має забезпечити базовий захист екрану, адже він має певні виступи по боках. При падінні на рівну поверхню вони беруть на себе основний удар, захищаючи екран. Якісні і надійні чохли пропонує бренд UAG, але ви можете обрати будь-які інші варіанти. Головне – зважати не тільки на дизайн, але й на надійність конструкції.

Чи справді захищає Gorilla Glass?

Нерідко виробники акцентують увагу на вбудованому захисті екрану склом Gorilla Glass від Corning. Таке покриття справді захищає екран у порівнянні зі звичайним склом. Але такий захист не можна вважати оптимальним, адже подряпини так чи інакше виникають в процесі експлуатації. І головна проблема в тому, що їх не можна позбутися, просто замінивши протектор. Звичайно це вплине на оцінку вашого смартфона, коли ви вирішите його продати, або здати у trade in. Тому ми не рекомендуємо покладатися на заяви виробника щодо базового захисту екрану “з коробки”, натомість одразу придбати додатковий протектор.

TechnoGuide