Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Огляди
Опубліковано:
|
Автор:

В один з чергових зимових блекаутів я не зміг заживити свій холодильник інвертором на 1кВт. Логічного пояснення я не мав, а тому вирішив з’ясувати, в чому ж тут проблема. Помічником обрав найпотужнішу зарядну станцію від EcoFlow – модель DELTA Pro. Що з цього вийшло, та як саме за допомогою цієї станції користувач може заживити навіть цілий будинок чи квартиру, читайте далі у огляді.

Комплектація

EcoFlow DELTA Pro продається у двох коробках плюс в масивному полістирольному ущільнювачі. Останній слугує гарантією того, що пристрій приїде до вас абсолютно цілим. Є ще третя коробка, в який знаходяться передбачені комплектом поставки аксесуари:

  • кабель зарядки станції від електричної мережі;
  • кабель зарядки від автомобільного прикурювача;
  • кабель DC5521 – DC5525;
  • кришки ручок;
  • документація.

EcoFlow DELTA Pro

Словом, за винятком передостаннього пункту, решта комплектації співпадає з моделлю EcoFlow RIVER Max, огляд якої вже виходив у нас на сайті.

Технічні характеристики та особливості

  • Вага – 45 кг;
  • Розміри – 63.5х28.5х41.6 cм;
  • Вихід змінного струму – 4 розетки, 230 В/16 А, загальна потужність 3600 Вт год;
  • Максимальна потужність пристроїв, що підтримується X-Boost – 4500 Вт год;
  • Вихід USB-A – 2 порти, 5 В, 2.4 А, 12 Вт макс. на порт;
  • Швидке заряджання USB-A – 2 порти, 5 В, 2.4 А/9 В, 2 А/12 В, 1.5 А, 18 Вт макс. порт;
  • Вихід USB-C – 2 порти, 5/9/12/15/20 В, 5 А, 100 Вт макс. на порт;
  • Вихідна потужність автомобільної зарядки – 12.6 В, 10 А, 126 Вт макс;
  • Вихід DC5521 – 2 порти, 12.6 В, 3 А, 38 Вт макс. на порт;
  • Порт Андерсона – 12.6 В, 30 А;
  • Вхід для заряджання змінного струму – 2900 Вт макс, 230 В~12,5 А;
  • Вхід для сонячної зарядки – 1600 Вт макс, 11-150 В, 15 А;
  • Підтримка акумулятора 12/24 В, 8 А;
  • Цикл життя – 6500 циклів до 50% потужності, 3500 циклів до 80% потужності;
  • Підключення – Wi-Fi, Bluetooth, дротовий.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Зовнішній вигляд та якість виконання

Варто розуміти, що EcoFlow DELTA Pro – це дуже потужний пристрій. Погодьтесь – на 3,6 кВт/г спроможний далеко не кожний побутовий генератор, не кажучи вже про 4,5 кВт/г у буст-режимі. Закономірно, що така потужність «потягла» за собою солідну вагу – 45 кілограмів. Виглядає не дуже мобільно, чи не так? Втім виробник подбав про це, додавши до цієї «машинки» колеса та масивну телескопічну ручку. Візуально трохи нагадує валізу з екраном. Але переміщувати цей девайс на колесах значно легше, ніж нести 45 кг в руках. Навіть на невелику відстань.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

У EcoFlow DELTA Pro міцний пластиковий корпус. Металевих підсилювачів на зовнішній частині немає, якщо не брати до уваги окантування портів/інтерфейсів, кнопки та деякі інші дрібні деталі. Телескопічна ручка, звісно, також металева. Що всередині ми не перевіряли, оскільки корпус для користувача не є розбірним. Але на сайті EcoFlow знайшов ось таку ілюстрацію внутрішніх компонентів:
Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

До якості виконання питань не виникає. Більш того, система навіть витримує невеликі вібрації, які в процесі транспортування можуть виникнути від тих же коліщаток. А ще їй не страшні нахили та навіть вертикальне розташування у разі необхідності. Ну і під час транспортування в авто їй не потрібні ніякі спеціальні умови, і під час Новорічних свят у мене була можливість в цьому переконатися.
Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Порти та інтерфейси

В прані інтерфейсів найбільш цікавою виявилась передня панель станції. Перш за все, на неї виробник виніс цілих чотири розетки – всі з захисними шторками.
Дещо вище розташований світлодіод та кнопка увімкнення живлення розеток. Ще один «дует» кнопка + світлодіод відповідають за увімкнення самої станції.

Тут же два порти USB-C, кожен з яких на 100W, а також чотири порти USB-A, два з яких теж підтримують швидку зарядку. Серед іншого варто відзначити досить великий дисплей, що відображає всі важливі для користувача процеси.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

На задній стінці виробник розмістив роз’єм для підключення кабелю підзарядки від електричної мережі перемінного струму. Крім нього тут є ще один – для підзарядки від сонячної панелі, є перемикач швидкості зарядки, а також порт підключення додаткового акумулятора.

Нарешті, на стінці справа знаходиться порт Anderson, кнопка увімкнення живлення 12В постійної напруги, кнопка IOT, клавіша з’єднання, порт Infinity, перемикач режиму очікування, порт дистанційного керування, вихідний порт DC5521 та автомобільний прикурювач.

Сценарії використання

Ну в тепер повернемось до холодильника. Чому ж інвертор, потужністю 1кВт не зміг запустити його в роботу. Відповідь на це питання «надала» мені станція EcoFlow DELTA Pro. Як виявилось, на самому старті всього секунду чи півтори мій холодильник споживає 1590 Вт год. Відверто дивна ситуація, але факт лишається фактом. Отже, щоб заживити його під час блекауту, мені знадобиться куди більш потужний інвертор.

EcoFlow DELTA Pro загалом дозволяє відносно комфортно пережити блекаути, навіть до трьох діб. Це також із власного досвіду. Як я використовував EcoFlow DELTA Pro в цей період:

  • підзарядка акумуляторів для живлення газового котла;
  • періодичне кип’ятіння води;
  • підігрів їжі в мікрохвилівці;
  • освітлення;
  • живлення систем відеонагляду і домофону.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Чи вистачило? Так, на момент увімкнення освітлення в мене залишалось 7%. З врахуванням того, що в мене у квартирі майже все працює від електрики, EcoFlow DELTA Pro стала справжнім спасінням.

Як ще можна використовувати EcoFlow DELTA Pro? Наприклад я кілька разів заживив кондиціонер, пральну машину і посудомийку. Не все одночасно, але на кожен цей пристрій окремо потужності станції вистачало.

Ну і, нарешті, відповідь на одне з найцікавіших питань огляду: Чи можна EcoFlow DELTA Pro використати в якості альтернативного джерела електричної енергії в будинку/квартирі? Виявляється це можливо. Більше того, ви можете отримати навіть до 25 кВт/г на своє домогосподарство, що дуже немало. Як це зробити? Для початку визначитися з потужністю, яка вам потрібна. Після цього придбати необхідну кількість батарей (щоб вийти на задану потужність), Smart Home Panel, щоб їх об’єднати, джерела, що дозволять відновити заряд та ін. Так, все це коштує чималих грошей. Але порахуйте, що отримаєте? Повну незалежність в плані електричної енергії. Це по-перше. По-друге – можливість мати потужну електричну розетку під рукою, якщо вирішите тривалий час подорожувати на авто.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Підзарядка

Підзарядити EcoFlow DELTA Pro користувач може кількома способами. Передусім – пряме підключення до електромережі 220В. Час, що потрібен для підзарядки з нуля до 100% – 1,9 години. Такий показник – це результат роботи фірмової технології X-Stream. Використання її дозволяє заряджати пристрій дуже швидко, і до того ж це абсолютно не шкодить самому пристрою чи батареї.

Варто зазначити, що така швидкість зарядки – це споживання 2,2-2,4 кВт год і про це варто пам’ятати. Якщо така потужність підзарядки для вас завелика, нагадаю за перемикач позаду – можна знизити швидкість вчетверо, щоправда, при цьому збільшиться час підзарядки. Але все це вже нюанси, що дозволяють свого роду маневрувати.

Якщо ви знаходитесь далеко від розетки і перший варіант вам не підходить? В такому випадку спробуйте сонячні панелі. Фірмові EcoFlow забезпечать підзарядку пристрою від сонячної енергії. Однак до DELTA Pro можна приєднати не тільки панелі EcoFlow, але й моделі іншого виробника. Головна умова – наявність роз’єму MC4.

Підзарядка від автомобільного прикурювача підійде в випадку довгого переїзду. Якщо DELTA Pro у вас на нулі, не варто розраховувати на те, що ви зможете відновити заряд повністю за 5-6 годин, але принаймі можна відновити заряд для того, щоб комфортно провести вечір.

Щодо стаціонарного відновлення, до сонячних панелей можна додати ще Smart Generator EcoFlow. Варіант або/або чи обидва джерела одночасно – достойне рішення, причому як на одну станцію, так і станцію з кількома додатковими акумуляторами. Все залежить від вашої мети щодо DELTA Pro. Детальніше щодо комбінування джерел поповнення запасів енергії нижче на ілюстрації.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Батарея

Ресурс батареї DELTA Pro – 6500 циклів розряду/заряду. Коли ви цього досягне, батарея  втратить 50% своєї початкової потужності. Звичайно ж періодичність підзарядки буде напряму залежати від інтенсивності експлуатації. Тут варто нагадати свій особистий досвід – 3 дні умовно-економної експлуатації.

Окремо не можу не звернути увагу на систему керування акумулятором. Вона забезпечує аналіз та регулювання напруги, струму, а також температури, причому в режимі реального часу. Все це подовжує термін її експлуатації.

Фірмовий додаток EcoFlow

Що за додаток такий EcoFlow, для чого він призначений, і як допомагає користувачу, я розповідав в огляді EcoFlow RIVER Max. З DELTA Pro він працює аналогічно – моніторинг споживання, можливість різних налаштувань, як-то рівень заряду, яскравість, вибір вхідного струму і подібні речі, включаючи оновлення прошивки.

Огляд зарядної станції EcoFlow DELTA Pro: заживить навіть будинок!

Короткий підсумок

Особисто я прогнозую уже в недалекому майбутньому поступовий перехід бізнесу і домогосподарств на альтернативні джерела енергії як альтернативу. Звичайно ж це не означає, що вже років за 10 у нас не буде атомних станцій, але те що навантаження на стандартні мережі буде знижуватись – факт, навіть з урахуванням того, що ці пристрої EcoFlow досить недешеві. Адже індивідуальна енергетична незалежність, як доводить навіть моя невелика практика, часто варта цих грошей.

TechnoGuide